We hebben weer wat toffe nieuwe dingen aan onze webshop toegevoegd! Smeedijzeren Turkse pannen! De Turkse pannen zijn op een interessante manier gemaakt. Ze maken ze uit één stuk ijzer. Het proces zorgt voor een naadloze handgreep, een uniek gevormd oppervlak en een zeer fijne kwaliteit..

Turk pan close-up gesmeed ijzer

Gesmeed ijzer

De smeedijzeren koekenpan heeft overal een doorlopende korrel, die afkomstig is van warmtevorming (het proces van verhitten tot 1000 graden C en vervolgens met een hamer op het metaal slaan totdat het de beoogde vorm heeft). De doorlopende korrel van het ijzer zorgt ervoor dat de pan sneller heet wordt dan gietijzer, en het blijft heet, waardoor voedsel dat op het oppervlak wordt gekookt, zacht van binnen blijft en een knapperige buitenhuid vormt. Dit maakt het een ideale pan om vlees in te bakken!

Gesmeed ijzer gaat ook langer mee dan gietijzer, dat wordt gevormd door heet ijzer in een gietvorm te gieten. Als je een gietijzeren pan laat vallen, kan deze breken. Gesmeed ijzer niet!

Veel recepten die vragen om het braden van een gerecht in de oven, vermelden ook het alternatieve gebruik van een ijzeren pan, waarvoor de gesmede braadpan ook werkt. In deze pan kan het allemaal van de kookplaat naar de oven. En als dat klaar is, kun je het nog steeds terug in de oven plaatsen en opnieuw gebruiken. En… dat is nog niet alles.. De Turk Pan met de gebogen haaksteel (zie onderstaande foto) past perfect in een gesloten Big Green Egg Klein en groter natuurlijk. Dus.. Wil je stoven, gebruik dan de Turk Pan met het gebogen haakhandvat. Wil je grillen of bakken, kies dan welke je het lekkerst vindt!

Gebruiksaanwijzing

IJzer is heel eenvoudig te onderhouden. Kortom, met een gloednieuwe ijzeren pan bereid je de pan voor om te koken door hem te kruiden, waarna opruimen en zeep niet nodig zijn. En als je het goed bewaart, geef je het door aan je kleinkinderen.

Een gloednieuwe ijzeren koekenpan vereist eenvoudige verzorging voordat je klaar bent om te koken, en een paar onderhoudsregels om de pan voor altijd te laten meegaan (wat echt kan). Dit zijn de dingen die u moet weten:

Zet de pan nooit in de vaatwasser en laat nooit koud water op de hete pan lopen. Dit kan de pan schokken en scheuren veroorzaken of zelfs de pan vervormen. Laat het na gebruik langzaam afkoelen voordat u het afspoelt met heet water.

Als je de pan verwarmt, worden de handvatten erg heet! Wees voorzichtig en zorg ervoor dat je altijd een ovenwant of handdoeken hebt om de handvatten te bedekken tijdens het koken.

Hoe zorg je?

De smeedijzeren koekenpan heeft maar één keer in zijn leven zeep nodig: en dan is hij gloednieuw, net voordat je hem op smaak brengt. Het kruidenproces is noodzakelijk. Het beschermt de pan tegen roest en zorgt voor een niet-kleverig oppervlak.

– Begin met een gloednieuwe, ongekruide koekenpan en was de pan met zeep. U kunt eenvoudig afwasmiddel gebruiken. Na dit. Was het nooit meer met zeep.

-Spoel de koekenpan met heet water om alle zeep te verwijderen.

– Zorg er na het schoonmaken voor dat de pan helemaal droog en glad is. Je kunt het op de kookplaat opwarmen als je zeker wilt weten dat al het vocht is verwijderd.

-Gebruik bakolie zoals soja-, saffloer- of koolzaadolie (gebruik geen rookarme oliën zoals olijfolie of boter), breng het aan op elk deel van de koekenpan.

-Bakken. Zet de oven op 350-400 F en plaats het kookgerei ondersteboven op het bovenste rek van de oven. Bak het kookgerei minimaal een uur. U kunt aluminiumfolie onder de pan leggen om te voorkomen dat er druppels op het verwarmingselement komen. Zet vervolgens de oven uit en laat het kookgerei (enkele uren) afkoelen tot kamertemperatuur in de oven.

– Winkel. Zet op een koele, droge plaats. Smeer het kookgerei tussen het gebruik door dun in met bakolie om de smaak te behouden.

Als je pan is voorzien van een coating, was hem dan voor het eerste gebruik gewoon met warm water en een beetje zeep. Dit is een volledig natuurlijke olijfolie-coating, die je pan beschermt tegen roest. Houd er rekening mee dat de olijfoliecoating ook strepen in het oppervlak kan veroorzaken – deze hebben op geen enkele manier invloed op het gebruik van de pan. Pannen zonder coating kunnen als gevolg van het warmsmeedproces wat witte of zilveren vlekken vertonen. Ook deze hebben geen invloed op de kwaliteit van de pan, even kruiden en dan is hij klaar voor gebruik. 

Productie ontwerp

Sinds 1857 vervaardigt Turk “open-die hot forged” – vroeger ook wel “handforged” genoemd – pannen uit één stuk, voor bekwame koks en chef-koks die hun uitstekende eigenschappen kennen en niet zonder hun voordelen willen.

Turk pan produceert smeedijzer

Het bedrijf begon met Albert Karl Turk, die een hamerfabriek installeerde op de molen van zijn schoonvader. Met de voorhamer werden hier schoppen en pannen vervaardigd en de producten werden bekend buiten de lokale regio waar ze werden geproduceerd. Twee wereldoorlogen en een ernstige brand later werd het bedrijf overgedragen aan Hans-Peter Turk, een Turk van de vijfde generatie die 40 ambachtslieden in dienst heeft om 1,000 artikelen per jaar te maken.

Van de 40 medewerkers zijn er slechts 3 smeden die de pannen smeden. Bij 1000 graden Celsius wordt eerst het handvat van de pan uit een blok ijzer gespannen, daarna wordt het panlichaam uitgespreid. Met een zware hamer wordt de pan eruit geslagen om zijn beoogde vorm te krijgen. Om één pan te maken, zijn er tien stappen nodig om te verwarmen en te vormen.

De hele pan wordt als een kunstwerk beschouwd door de metaalbewerker die eraan werkt, en elke pan komt eruit als een uniek item.