Ingrediënten
Fazant
- 1 fazant
- 300 gr gerookte spekblokjes
- 4 el sojaolie
- 2 teentjes knoflook, gepeld en geplet
- 2 dl gevogeltebouillon
- Een tak van rozemarijn, tijm en oregano
- 2 verse laurierblaadjes
- 2 dl wild- of gevogeltejus
- Tak van rozemarijn
- 1 laurierblad
- jeneverbessen
Zuurkool
- 750 gr aardappelschijfjes
- 100 gr ganzenvet of boter
- 1 kg zuurkool
- 130 gr sjalotten of witte ui
- 2 verse laurierblaadjes
- 3 teentjes knoflook
- 1 fles witte wijn (Riesling)
- 1 mespunt kurkuma
Onderdelen
- Mengkommen
- WWOO Snijplank
- messen
- Keukentang
- Kookgerei
- Microplane rasp
- lepels
- vliegenmepper
Hoe voor te bereiden
- Verwarm de WWOO Braaimaster, indirect, tot 160 °C. (Je kunt ook een pan of oven gebruiken.)
- Schil en was de aardappelen. Snijd ze in plakken van 1.5 cm dik.
- Smelt het ganzenvet in de ovenschaal. Houd dit voorlopig apart.
- Verdeel een laag zuurkool over de bodem van een ovenschaal. Leg de aardappelschijfjes op de zuurkool. Verdeel de gesneden ui, kruiden en de overige zuurkool over de aardappelen.
- Schenk vervolgens het ganzenvet en de witte wijn over het gerecht.
- Bedek de ovenschaal met bakpapier en aluminiumfolie.
- Laat het gerecht 1.5 uur koken en pureer dan tot je een gladde stoofpot hebt.
Hoe maak je de fazant klaar?
- Maak de fazant schoon.
- Kruid de hele fazant (van buiten en van binnen) met peper en zout.
- Bestrijk de fazant met olie.
- Vul de buikholte met de knoflook en kruiden.
- Rooster de fazant op indirecte warmte op 180 °C in de Big Green Egg, of op een kippenstandaard/stomer totdat het klaar is.
- Dit duurt ongeveer 30 minuten. Als het vlees aan het uiteinde van de botten naar buiten komt, is het vlees gaar.
- Bak de spekblokjes en ui in een ovenschaal op de WWOO Braaimaster en gebruik het later om de fazant en zuurkool te garneren.
- Laat het 15 minuten rusten.
Hoe te serveren
- Verwarm de gevogeltebouillon, laat iets afkoelen, voeg de jus toe en laat weer afkoelen.
- Voeg tijdens het afkoelen wat laurierblaadjes, jeneverbessen en rozemarijn toe.
- Zeef de vloeistof.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd de poten en filets van de fazant (verwijder het spek en de stropdas).