De zon schijnt!! Eindelijk! Dat betekent… Tijd voor tapas! Je kunt altijd tijd dienen. Als maaltijd of tijdens een feestje. Maar.. Heb je ooit tapas bereid in de Big Green Egg? Nee? Nou, dan gaan we dat veranderen. BigGreenEgg.com had het je gemakkelijk gemaakt door het hele bereidingsproces stap voor stap uit te leggen. Zo kun je samen met vrienden en familie genieten van heerlijke tapas!
Ingrediënten voor 8 porties:
1. Vijgen met tapas van geitenkaas
12 rijpe vijgen
100 g zachte geitenkaas
12 plakjes coppa di Parma
50 g vloeibare honing
8 lentes tijm
Plaats het rooster in de Big Green Egg en verwarm tot een temperatuur van 150 graden. Leg de plakjes koper di Parma tussen de vijgen in de Drip Pan en besprenkel de vijgen met de honing. Strooi de takjes tijm erover.
Plaats de Drip Pan op het rooster van de Egg en sluit de deksel. Verwarm voor ca. 8 minuten tot de vijgen warm zijn en de kaas gesmolten.
2. Kippenvleugels met citroen
8 kippenvleugels
1 teentje knoflook
10 takjes tijm
Fijn geraspte schil van 1/2 biologische citroen
25 ml olijfolie
Verwarm het Ei tot een temperatuur van 170 graden. Leg de kippenvleugels op het rooster, sluit de deksel van de Egg en gril ca. 25 minuten goudbruin en klaar. Draai de kippenvleugels tijdens het grillen af en toe om.
3. Gehaktballen met gamba’s
150 g gamba’s
zonnebloemolie, om in te vetten
50 g witbrood, korstjes verwijderd
50 ml melk
1 klein ei
1/4 tl gerookt paprikapoeder
1/4 tl cayennepeper
1 / 4 theelepel zout
200 g kalfsgehakt
10 lentes koriander
Leg de gamba’s (dikker deel) met kleine cocktailprikkers op de voorgegaarde gehaktballen. Leg ze op het rooster, sluit de deksel van de Egg en laat ongeveer 8 minuten koken om de gehaktballen op te warmen en de garnalen te garen.
4. Met chorizo gevulde champignons
12 grote champignons
1 grote sjalot
1 klein teentje knoflook
1 x 75 g chorizoworst
1/2 el zonnebloemolie
50 g Manchego kaas
Leg de gevulde champignons met de onderkant naar boven op het rooster, sluit de deksel van de Egg en gril ze circa 8 minuten tot de Manchego kaas gesmolten is.
Leg de champignons op een mooie schaal en zet deze op tafel.
5. Aardappeltortilla met paprika
250 g vastkokende aardappelen
1/2 puntpaprika
5 takjes tijm
1 kleine sjalot
2 eieren
zout en peper
De tortilla is zowel warm als koud heerlijk. Verwijder de tortilla uit de Drip Pan met behulp van een bakpapier als je de tortilla koud wilt serveren. Of plaats de Drip Pan op het rooster, sluit de deksel van de Egg en verwarm ca. 5 minuten.
6. Courgetteblini’s met gerookte forel
1 zalmforel, gestript
10 lentes kervel
100 gram crème fraiche
Voor de blini’s:
200 ml melk
250 g boekweitmeel
1/2 zak droge gist (7 g)
1/2 courgette
1 ei
zonnebloemolie
Plaats het geperforeerde porseleinen rooster op het rooster van het ei en plaats de blini’s erop. Sluit de deksel van de Egg en verwarm ongeveer 2 minuten. Leg de blini’s op een mooie schaal, schep er wat van de gerookte forel op en bestrooi ze met kervel.