HERTENSTEAK
Ook al kan het in deze tijd van het jaar buiten koud en ellendig zijn, er is geen reden om die eigenschap te missen Big Green Egg smaak..
Wat heb je nodig?
1 kg hertenbiefstuk
3 grote prei
2 grote sneetjes spek (ca. 100 g)
1 ronde biologische pompoen
4 kleine pastinaken
zonnebloemolie
300 g veenbessen (vers of diepvries)
150 g suiker
1 kaneelstokje
Voorbereiding vooraf
Snijd het vel van de biefstuk, of laat de poelier dit voor je doen. Breng een grote pan water aan de kook. Verwijder de wortels van de prei, verwijder de buitenste lagen en blancheer de preiblaadjes ca. 30 seconden. In het kokende water tot ze zacht worden. Giet af, koel n ijswater en laat weer uitlekken. Laat het goed uitlekken.
ontsteek de Big Green Egg en verwarm het tot 150 ℃. Bestrooi de steak met peper en zout en wikkel hem in de barding bacon. Plaats voldoende preiblaadjes in de lengte en enigszins overlappend op het werkblad, zodat het oppervlak voldoende is om de steak op alle dia’s te bedekken. Leg nog een laag preiblaadjes in de breedte op de eerste laag. gevolgd door een andere laag in de lengte. Herhaal dit totdat er geen preiblaadjes meer zijn. Leg de steak bovenop de rollade. Plaats de convEGGtor in de Egg, zet de Rectangular Drip Pan erop en giet er een laagje water in. Leg het rooster in de EGG, sluit de deksel en laat opwarmen.
Leg de rollade op het rooster boven de Drip Pan. Sluit het deksel en laat 3 uur koken. Controleer regelmatig of er nog water in de Drip Pan zit en vul zo nodig bij. Zo verbranden de sappen niet en ontstaat er een heerlijke jus.
Was intussen de pompoen en pastinaak en snijd ze in partjes. Verwijder de pompoenpitten, besprenkel de groenten royaal met zonnebloemolie en bewaar afgedekt in de koelkast.
Haal de rollade van het rooster. Haal met de Grill Gripper het rooster van de EGG en haal de Rectangular Drip Pan uit de convEGGtor. Plaats het rooster terug in de Egg, sluit het deksel en verwarm tot 180 ℃ ter voorbereiding op de taart. Laat de rollade en de jus afkoelen in de Drip pan en bewaar afgedekt in de koelkast tot het tijd is om de bereiding af te ronden.
Voorbereiding
Doe de veenbessen, suiker, kaneelstokje en een scheutje water in een vuurvaste pan. Als je bevroren veenbessen gebruikt, heb je minder water nodig, omdat deze meer vocht afgeven dan de verse variant. Het water zorgt ervoor dat de compote de juiste consistentie heeft. Zet de pan op het rooster, sluit de deksel en laat ca. 15 minuten tot de veenbessen opengespleten zijn.
Leg na 5 minuten de partjes pastinaak en pompoen op het rooster. Grill ze aan beide kanten. De pompoen is na 8-10 minuten klaar; de pastinaak na ca. 12 minuten. Snijd ondertussen de rollade in plakjes en leg deze in de jus in de Rechthoekige Drip Pan. Dek af met aluminiumfolie.
Haal de groenten van het rooster en houd ze warm onder aluminiumfolie. Plaats de Rectangular Drip Pan op het rooster om het vlees en de jus op te warmen. Haal het kaneelstokje uit de compote. Serveer het vlees, de groenten en de compote op de borden en besprenkel het vlees met de jus.
Wilt u het menu in het Nederlands ontvangen? Contact! Alle accessoires die gebruikt zijn bij de bereiding van dit recept, zijn verkrijgbaar in onze webshop.
Vind je deze voorbereiding moeilijk? 22 september organiseren we de WWOO Ervaring op de Big Green Egg. Tijdens deze dag demonstreert onze Chef uit Amsterdam hoe je kookt met de Big Green Egg. Er zal veel wild zijn!! Contact voor meer informatie en deelname.