Ingrediënten
Algemeen:
- 4 prei
- Olijfolie
- Vers gemalen zout en peper
Dressing:
- 2 rode pepers
- 3 Roma-tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 40 gr witte amandel
- 40 gr witte hazelnoot
- 2 sneetjes zuurdesembrood
- ½ geroosterde rode paprika zonder pitjes
- 6 eetlepel olijfolie
- 2 el sherrywijnazijn
- Lemon
- Gerookte paprikapoeder/piment d’epilette
- Vers gemalen zout en peper
- 1 el platte peterselie
Onderdelen
- Mengkommen
- WWOO Snijplank
- messen
- Keukentang
- Kookgerei
- Microplane rasp
- lepels
- vliegenmepper
Klaarmaken
- Verwarm de WWOO Braai of de Big Green Egg, indirect, tot 220 °C. (Je kunt ook een pan of oven gebruiken.)
- Snijd het donkergroene deel van de prei af.
- Was de prei zo goed mogelijk en schud ze tot ze zo goed als droog zijn.
- Bestrijk de prei met wat olie en zout.
- Grill de prei direct op de hete en gloeiende kolen, tot ze weer op kleur zijn.
- Draai de prei voorzichtig om en zorg ervoor dat ze aan alle kanten gelijkmatig geroosterd zijn.
- Zet de prei even opzij om te rusten.
- Snijd de prei voorzichtig in de lengte door en open ze als een boek.
- Verwijder de zachte witte delen van de prei en leg deze op een schoon, voorverwarmd bord.
- Bestrooi dit met wat versgemalen peper en zout.
De saus
- Verwarm de WWOO Braai of de Big Green Egg, indirect, tot 220 °C.
- Rooster de paprika, rode paprika en tomaat boven een open vuur. Zet dit even opzij in een afgesloten bak.
- Rooster de noten voorzichtig op middelhoog vuur tot ze licht goudbruin zijn.
- Verwijder de schil en de zaden van de noten. En doe de pulp in een keukenmachine of vijzel.
- Voeg de afgekoelde noten en knoflook toe aan het vruchtvlees. Maal dit tot een romige massa.
- Voeg de citroenrasp en het paprikapoeder toe.
- Voeg de azijn en wat citroensap toe. Goed inwrijven.
- Voeg het crestless brood toe.
- Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe tot je een gladde massa krijgt.
- Breng op smaak met zout en peper.